Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Sunday, October 24, 2010

BLOG LINK .. OPEN TO MEMBER

24.10.2010 .. Kepada semua staff n para simpatisan .. anda boleh visit blog ni .. dan di harap saya di beri kekuatan untuk up date dan buat posting info terkini berkaitan aktiviti jabatan psikiatri dan beberapa nota ringkas mengenai kesihatan mental dan isu isu berkaitan .. untuk pembaca awam yang ingin tahu mengenai psikiatri .. dengan bantuan pakar pakar yang ada saya akan cuba berkongsi isu isu 'first handed ' dan terkini untuk anda semua ..khusus nya 'masalah yang timbul dan sering dihadapi dalam perawatan , penyembuhan dan pemulihan seorang pesakit mental . Dari pengalaman sendiri dan staff lain yang terlibat ..

Banyak halangan dan cabaran .. pandangan serong dan 'jijik' terhadap pesakit malah terhadap staff yang bertugas di jabatan psikiatri ... kita akan berkongsi maklumat dan melihat bagaimana mereka yang memberi masa dan tenaga mereka mengurus dan 'beramal' . menjaga pesakit mental dalam masyarakat .. Pihak kerajaan telah mula prihatin dengan masalah mental apabila telah meluluskan peruntukan bahawa pesakit mental sebagai gulongan OKU mental , di terima berdaftar dengan JKM dan dengan sokongan doktor boleh mendapat bantuan kewangan . banyak juga kategori dan syarat yang perlu di bereskan sebelum di daftar sebagai OKU mental . Akta Kesihatan Mental 2010 juga telah di lulus dan di guna pakai bagi mengurus psakit mental dengan meenuhi hak mereka , keluarga , masyarakat dan perawat .. para doktor dan kakitangan .. fajar akan menyinsing ..

Pihak komuniti / orang awam yang prihatin juga telah banyak menubuhkan 'support goup' bagi pesakit mental .. Inilah yang akan di kongsikan ..bagi menggilap kesedaran dan keprihatinan bersama .. are you ready ??

sekian dulu ..

No comments:

Post a Comment