Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Thursday, December 9, 2010

AWAL MUHARAM .. YASIN DAN DOA SELAMAT

gambar hiasan ..


gambar hiasan ... ni majlis berbuka puasa..di K9

09.12.2010 @ Khamis

Hirah Rasul saw sebagai bermula nya era kebangkitan dan keterbukaan dalam penyebaran Islam yang di bawa oleh Nabi Muhamad saw . Pelbagai iktibar boleh di ambil dari peristiwa tersebut .. umumnya masyarakat mengambil pengertian yang mudah iaitu .. perubahan dan berubah dari keadaan yang tidak baik kepada keadaan yang lebih baik .. perubahan sikap dan pendekatan juga komitmen dalam kehidupan dan tugas harian .. sebagai manusia @ peribadi , pekerja awam dan penglibatan dalam masyarakat . Semuanya menuntut kesungguhan dan perubahan yang menjurus kepada kebaikan .

Majlis bacaan yasin dan doa selamat Jabatan Psikiatri HoSHAS malam tadi sederhana tapi berjaya menimbulkan satu kesedaran bahawa program seumpama nya perlu dan boleh di buat selalu bagi memupuk rasa kebersamaan dan kerjasama antara staff . Mudah mudahan akan mencapai matlamat meningkatkan rasa tanggungjawab berdasarkan ukhuwah dan silaturahim serta ketelusan dalam menjalankan tugas yang bernatijahkan kecemerlangan dalam perkhidmatan terhadap pesakit . Namun bagi yang gagal hadir di harap akan dapat hadir di lain kesempatan .

Pesan Rasul saw dalam sebuah hadis yan bermaksud : Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya kearah perkara yang ditujuinya itu.

Hadis ini diriwayat oleh dua orang Imam Ahli Hadis; Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn
Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab sahih mereka berdua yang merupakan antara kitab yang paling sahih.

Maknanya natijah dari setiap perbuatan atau amal itu akan menggambarkan atau menghasilkan dari apa yang diniatkan oleh seseorang sejak ia memulakan amalnya .. semua ini lambat laun akan zahir dan di ketahui umum. Di sisi Allah pula ianya terhenti setakat apa yang di niatkannya sahaja dengan tidak mendapat keberkatan dan pahala dari amal perbuatan nya kerana niat nya bukan kerana Allah malah di takuti menjadi kemurkaan Allah sekiranya yang menjadi niat nya adalah ria' , ujub dan sebagainya iaitu berbuat sesuatu untuk menunjuk -nunjuk bermuka-muka atau mahu mendapat pujian dan sebagainya . Jadi hati hatilah dalam melakukan sesuatu .. betulkan niat dan ikhlaskan kerana Allah .. Mudah mudahan kehidupan kita diberkati Allah dan doa kita dimakbulkan oleh Allah serta kita di pimpin kejalan Nya yang benar lagi di redhai .

Sekian catitan sempena Maal Hijrah dan majlis yang di adakan ..

Just as i am
Blog Admin .

No comments:

Post a Comment