Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Wednesday, November 23, 2011

AGM Badan Kebajikan Psikiatri ke 1

jamuan perpisahan ... persaraan dan bertukar ..

Dr Nor Azlina menyerahkan amanah ..kepada Bendahari
Doktor doktor yang baru menyertai keluarga psikiatri .. Dr Hasnan , Dr Hafiz dan Dr Meera ..

beberapa orang staff yang turut hadir ..

sebahagian dari AJK sesi 2011-2013

Walaupun kehadiran dan ahli pun tidak begitu ramai .. ia sudah cukup untuk satu permulaan ..
seribu langkah itu bermula dari satu langkah permulaan .. moga berterusan .
AGM BKP ke 1 telah berlangsung pada 04.11.2011 @ Jumaat secara sederhana di Aras 3 Pejabat Pakar HoSHAs dengan keahlian permulaan seramai 27 orang secara rasmi . Tahniah kepada ahli perintis ini termasuk Dato' Pengarah HoSHAS sendiri dan beberapa ahli bukan dari Jabatan Psikiatri . Terima kasih di atas minat dan sokongan anda semua .

Barisan AJK Sesi 2011-2013 telah di lantik seperti berikut :

Penanung : Dato' Dr Bahari bin Dato Tok Muda Awang Ngah
Penasihat : Dr Lazli bin Bakar

Pengerusi : Dr Firdaus binti Abd Gani
Naib Pengerusi : Dr Nor azlina binti Abd Aziz
Setiausaha : En Shohaimi bin Abdul Latiff
Pen Setiausaha : En Ahmad Faizun bin A Aziz @ Yunus
Bendahari : Pn Asiah binti Tahir
Pen Bendahari : Cik Mariani binti Ramli
Ahli J/kuasa : Dr M Hafiz bin Norzan
: Dr Ahmad Hasnan bin Abdullah
: Dr Chan Tze Lin
: Pn Aminah binti amat
: En Wan Zulkifle bin Wan Ibrahim
Pemeriksa Kira : Dr Meera a/p Muniandy
: Pn Maimun binti A Wahab

2. Satu perkara penting yang di putuskan ialah pembubaran badan kebajikan kakitangan Jabatan Psikiatri atau iannya di serapkan kerana Badan Kebajikan Psikiatri HoSHAS adalah dari keputusan mesyuarat kakitangan yang bersetuju menubuhkan badan yang berdaftar untuk bergerak lebih aktif menyumbang kepada 'masyarakat' psikiatri , pesakit . kakitangan dan keluarga pesakit . Semua manfaat yang di nikmati semasa badan 'kebajikan kakitangan' akan di teruskan pada Badan Kebajikan Psikiatri HoSHAS ini iaitu bagi 'tujuan baik' kepada ahli dan pesakit ( kemajuan peawatan pesakit dsb ) Sama ada memerlukan pindaan perlembagaan atau tidak fungsi ini tetap ujud dalam mana mana badan kebajikan . Di harapkan ramai lagi mereka di luar sana , kakitangan atau bukan kakitangan psikiatri / hospital akan menyertai badan ini yang bercita cita membantu dan menyumbang dan berbuat kebajikan bersama kearah kesihatan mental yang baik.

3. Beberapa gambar di siarkan diatas adalah sebahagian dari kakitangan yang hadir menjayakan AGM tahun ini 2011 .

Wednesday, November 2, 2011

mesyuarat agung BKP @ Badan Kebajikan Psikiatri HoSHAS Temerloh


Kota suci Mekah Al Mukarramah ... gambar hiasan ..
'di sisi Allah itu lah lebih kekal dan berharga ..'

2.11.2011
Semalam terima undangan untuk menghadiri mesyuarat tersebut yang akan di adakan pada 4.11.2011 @ Jumaat jam 09.30 pagi berttempat di Bilik Seminar Orkid Aras 3 Pejabat Pakar HoSHAS Temerloh . Semoga dengan tertubuh nya badan ini banyak aktiviti membantu dan menyokong gulongan OKU Mental @ pesakit psy . dapat di adakan . Ini adalah badan kebajikan ..tak de buat untung .. kita bersedia memberi khidmat kepada gulongan ini ..cuma beberapa keadaan boleh kita mendapat manfaat ialah dengan menganjurkan kursus dan latihan , lawatan berkaitan psikiatri dan membantu pesakit / bekas pesakit mental .

Kita dapat menambah ilmu dan menyuburkan rasa simpati terhadap gulongan dan berpeluang berkhidmat sambil menimba pengalaman berharga ketika menganjurkan aktiviti 'outing' dan sebagainya . Lebih dari itu ialah ganjaran dari Allah swt di atas sumbangan kita .. mereka adalah gulongan bernasib baik 'ahli syurga' kerana tidak di taklifkan menunaikan ibadat khusus @ tanggungjawab agama ketika mereka sakit .. beruntunglah kita dapat membantu mereka .

Kepada semua selamat datang dan selamat bermesyuarat .. Tahniah kepada Jabatan Psikiatri , Ketua dan kakitangan .. jumpa anda semua di sana nanti .

3.11.2011

Saturday, October 22, 2011

gmbar .. sempena kursus Oktober 2011


antara urusetia kursus yang dedikasi ..
semua ceria selepas tamat kursus kot .. uniform ..
mereka yang tentunya berpuas hati dengan sumbangan masing 2 ..
sporting ..
dr norazlina n dr chan ..
pengacara baru yang sedang di gilap .. Mai @ mariani ...
team yang terus setia .. menceriakan psy HoSHAS


peserta yang .. di akhir program
Menunggu berita dari penganjur .. sementara tengok gmbar wajah wajah ceria warga Psy HoSHAS ..

Tuesday, October 18, 2011

kursus dementia n mathadone hoshas

kepada semua warga psy HoSHAS  Temerloh .. tahniah kerana  berjya menganjurkan kursus Methadone n Dementia peringkat Negeri Pahang pada 14-15.10 .2011 yang lalu .

Kepada photographer dan warga psy  sila post ke blog ni ..melalui e mel .. semua boleh up date apa pun berita terkini  psy HoSHAS untuk makluman semua dan mereka yang sudi visit blog kita ni .. kalau posting anda menarik tentu ramai yang akan mendapat faedah alamat e mel blog ni .. simialali08.satujiwa@blogger.com  . Simial  adalah selaku admin ..

silakan berblog .. untuk kita semua .. 

tunggu .. gambar kursus dari anda semua ..

Simi Latif ..
18.10.2011  

Wednesday, September 21, 2011

group psy edu PSR KKT











22.09.2011

Bercakap mengenai pengurusan pesakit mental , perawatan yang meliputi pemantauan rawatan , penjagaan dan aktiviti pemulihan , penempatan di tempat kerja dan mengoptimakan fungsipesakit adalah pakej yang hampir sempurna di perlukan oleh pesakit . Ini bagi memastikan penyembuhan berlaku dengan cepat mudah dan sempurna . Namun kesinambungan pakej ini kerap kali terganggu . Justeru komuniti khasnya yang mempunyai kemampuan amat di galakkan menawarkan sumbangan semampu mungkin .

Lantas rencana awal telah di susun sebagaimana di ura urakan dahulu . Doakanlah semoga usaha ini berjaya dan mendapat keberkatan petunjuk serta 'pertolongan' Allah swt .

1.Nama : RUMAH SEJAHTERA

Alamat : Lot 1848 Paya Teratai , Kg Tg Belengu , Lebak , 28000 Temerloh ,

Pahang Darul Makmur

2. Misi Rumah Sejahtera :

Menjaga dan memulihkan (OKU Mental) merujuk kepada ketetapan pihak berwajib (KKM) bagi mengoptimakan kefungsian mereka di komuniti sebagai aktiviti kebajikan dan khidmat sosial atau kebajikan

3. OBJEKTIF KHUSUS :

“ OKU Mental dapat berfungsi ke tahap optima sebagai anggota masyarakat iaitu menerima dan memberi untuk diri nya, keluarga dan masyarakat "

4. Objektif umum :

- Menunjukkan bahawa penjagaan dan pemerhatian sempurna boleh membantu pemulihan pesakit dan membuat mereka berperanan semula dalam masyarakat.

- Menyedarkan masyarakat bahawa penyakit mental bukan hukuman @ dosa dan kesilapan @ sikap malas dan sebagainya tetapi adalah penyakit biasa .

- Menyedarkan masyarakat bahawa pengesanan dan rawatan awal yang betul dapat menyembuhkan pesakit .

- Memberi kesedaran bahawa pesakit mental tidak merbahaya .

5. REHAB ( PEMULIHAN ) :

Bagi OKU Mental yang stabil dan boleh menerima arahan .

6. RAWAT : MEMANTAU RAWATAN YANG DI TERIMA DARI PAKAR DAN

MENGURUSKAN RAWATAN SUSULAN ..

7. CADANGAN AKTIVITI :

“Semua aktiviti di optimakan untuk sara diri pelatih @ peserta dan dana bagi pengurusan pusat . ( 70% pelatih 30% pusat) dari pendapatan bersih bagi mana mana aktiviti yang melibatkan pelatih.

7.1. Pertanian

7.2. Penternakan ;

7.3. Hobi - Hobi dan kegemaran : Seni lukis , kraftangan , bersilat dsb.

7.4. Sukan dan rekreasi .

7.5. Aktiviti pemulihan berkumpulan dll aktiviti berkaitan pemulihan yang disaran oleh Jabatan berkaitan.

( rujuk - Buku Panduan PerlaksanaanProgram Pemulihan Psikososial )

8. Sumbangan pelatih/ keluarga : Kos sara hidup dan upah kerja yang minima:-

RM200 - RM400 sebulan .

9.Jangka masa : Tiada had .

10. Status dan perakuan kemasukan :

1.OKU Mental mendaftar dan di terima tinggal dipusat / rumah akan menjalani program pemulihan , penjagaan dan perawatan .

2.Klien OKU Mental akan bekerja @ Di Rumah Sejahtera / 3R Agro Resort (di mana sesuai) bagi menampung kos @ perbelanjaan makan minum dan penjagaannya di pusat .

Keterangan lanjut .. En Shohaimi 012-9504278 .

Saturday, June 18, 2011

Bersara .. Seminar dan dialog kesihatan mental

para peserta mula mendaftar - kelihatan urusetia dan beberapa peserta




pendataran di teruskan
urusetia dan Ketua Penyelia PPP HoSHAS Hj A Hadi
meninjau seminar yang di adakan ..
Dr Firdaus sedang memberikan ceramah ..terima kasih walaupun ' sarat'
dengarnya Rayyan Rezeki telah selamat di lahirkan .. Tahniah
( update entry ni @ gambar lambat jadi sempat dapat berita kelahiran tersebut )
para peserta terdiri dari pengerusi masjid , ketua kampong dll ..
terima kasih kerana sudi hadir ..
lagi Dr Firdaus .. terima kasih ..

Dr Nor Azlina .. terima kasih .. kerana menyokong seminar ini ..

majlis penyampaian sijil penyertaan .. di sempurnakan oleh Dr Azian ..
menggantikan Dato' Pengarah
urusetia bergambar dengan sebahagian peserta di akhir kursus


17.6.2011 Adalah hari terakhir aku bertugas sebelum aku bercuti selama dua minggu hingga aku dengan resminya bergelar pesara kakitangan awam @ pesara . Hari ini juga Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental mengadakan program khas bersama pimpinan masyarakat @ JKKK dan Pegawai Masjid sekitar daerah Temerloh . Alhamdulillah kehadiran memuaskan dan program dapat di jalankan dengan lancar .


Antara tajuk yang di bincangkan ialah 1. Isu Kesihatan Mental masa kini 2. Pengesanan dan rawatan awal masalah mental . Kedua tajuk ini di sampaikan oleh Pakar Psikiatri HoSHAS Dr Firdaus binti Abd Gani dan tajuk ketiga ialah Kesihatan Mental dan Penyakit Mental yang di sampaikan pula oleh Dr Nor Azlina binti Abd Aziz . Kebanyakan hadirin memberikan perhatian yang bersungguh sungguh terhadap semua tajuk yang di sampaikan dan adalah di harapkan mereka mendapat maklumat asas yang boleh di aplikasikan apabila berhadapan dengan kes gangguan mental @ serupa di tempat masing masing . Ada juga yang menawarkan tempat untuk mengadakan program serupa untuk orang awam di tempat mereka bagi membantu promosi dan mengurangkan stigma berkenaan penyakit dan pesakit mental .Peranan masyarakat menyokong dan memahami masalah yang di tanggung oleh pesakit dan keluarga dapat meringankan beban dan membantu pemulihan pesakit .


Sayang Ketua Jabatan iaitu Pakar Perunding Psikiatri HoSHAS tidak dapat bersama kerana tugas resmi di Trengganu begitu juga Pengarah HoSHAS yang telah mewakilkan Dr Azian bagi menutup rasmi program tersebut . Bagi pihak penganjur @ urusetia program , di sini di rakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan yang tidak terhingga kepada semua yang telah menjayakan program tersebut khasnya Dr Firdaus walaupun sedang sarat . Tanpa beliau susah nak kata lah .. syukor Alhamdulillah ..


Selepas ini aku ..bersara . Banyak kenangan dalam penglibatan dan perkhidmatan bersama KKM khasnya Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental mulai 2002 sebagai pengasas Psycho Social Rehabilitation @ PSR di KK Temerloh . Berkhidmat di jabatan terakhir ini memberikan kesan dan kesedaran untuk terus berkhidmat kepada mereka yang tidak bernasib baik .( Mereka sebenarnya bernasib baik kerana terlepas dari 'taklif' agama dan mereka adalah calun ahli syurga ) Peluang berkhidmat kepada mereka adalah peluang keemasan kerana dapat berbakti kepada 'calun ahli syurga' dan mereka menjadi sebab untuk kita mendapat rahmat dari Allah .


Akhirnya aku mempunyai rancangan sendiri selepas bersara bagi meneruskan khidmat terhadap gulongan ini . Harapan dan doa aku adalah agar di permudahkan kearah itu .. Bekas Bos dan rakan sekerja yang sudi membantu amat di alu alukan ...kerana kehidupan ini tidak selalunya manis semoga sumbangan yang di berikan nanti dapat meringankan beban dan membantu kita berhadapan dengan mahkamah Allah di akhirat kelak ..


* Diatas adalah bebarapa gambar sepanjang program tersebut untuk kenangan .


Sekian selamat menjalankan tugas .. maaf sekiranya ada yang terkasar dan tersalah ...


Simi Latif

Monday, May 23, 2011

BERTUKAR .. BERUBAH ANGIN .. KEHILANGAN

Beberapa gambar kenangan aktiviti JPnKM 2010 / 2009

ceramah ..CPG Schizo .. HOD Dr Lazli ..
peserta kursus mengambil tempat ..

CPG Dep. 2009
CPG Dep. 2009
Dinner talk CPG Dep. 2009

24.5.2011

Bertukar , berubah angin dan kehilangan ...
Kebelakangan ini @ sejak pertengahan 2010 banyak perkara melibatkan tajuk di atas . Bertukar dengan kehendak sendiri . Pertukaran satu perubahan hasil dari tindakan menukarkan , di tukarkan adalah seseorang yang telah di ambil tindakan . Bertukar dengan kehendak sendiri dengan alasan ' berubah angin ' rela dan redha menghadapi kesan dari pertukaran itu demi menimba pengalaman baru , mencuba perkara yang baru atau bidang baru di tempat yang baru ... wah .. pusing ! . Tak payah kita mencari makna dan sebab pertukaran .. , di tukar dan berubah angin kerana semuanya mempunyai kebaikan .. cuma yang pasti yang di tinggalkan akan 'kehilangan' .

Namun kesan kehilangan itu pun berbeza .. semua fahamkan .. lantas yang tinggal teruskan lah amal dan tugasan yang di amanahkan dan berdoa untuk kebaikan semua .. tingkatkan kerjasama dan mutu khidmat .. itu lah pesan untuk staff Psikiatri 'musim' ini .. Kita telah melalui berbagai pengalaman dalam perkhidmatan kita sepanjang bernaung di bawah payung psikiatri . Peristiwa pahit manis , sedih dan gembira yang pergi dan datang .. silih berganti .. dan kita tetap kita dengan amanah dan yang terbaik antara kita ialah yang menunaikan amanah dengan rela dan penuh dedikasi . Perubahan adalah penting dan perlu di lakukan .. mudah mudahan perubahan yang telah dan akan berlaku menambah kebaikan dan kecemerlangan .

Kepada yang keluar @ bertukar semoga anda sekelian berjaya dan menimba berbagai faedah yang tidak terduga .. kebaikan yang tanpa di rancang .. begitu juga yang tinggal .. teruskan . Penulis pun akan berpencen tak lama lagi dengan membawa kenangan yang tidak mudah di lupakan .

Sebagai kenangan beberapa nama yang pernah bersama menabur bakti di jabatan psikiatri dan sekarang telah beralih angin .. bertukar dan sebagainya .

1. Pn Zuraidah Abu Hasan ke Hospital Jengka
2. Pn Nor Juana - Perak
3. En Ahmad Suhaimi @ Che Mud - A&E
4. Pn Nor Zuzaini - K6
4. En Hanifah - HDU
5. En Zulhakman - KSS / PKD Temerloh
6. Dr Lily Marina - menyambung pelajaran ..
7. Pn Hafiza ??
8. En Shohaimi .. bakal bersara ..julai 2011 ... dan Big Boss ??

Kita juga menerima masuk beberapa rakan baru ( sekadar ) ingatan :

1. Pn Asiah Tahir - KJ U32 dari K11- orang lama psikiatri .
2. En Ahmad Faizun - PPP U32 dari PKD Bera
3. En Niazhan - PPPU32 dari Jengka
4. En Fakhrul
5. En Hairil ..

Sekian sekadar catitan dan kenangan .. takdir menentukan segalanya .

C mie.

Saturday, May 14, 2011

UNTUK KITA RENUNGKAN ...

Sekadar berkongsi maklumat ...
Jangan kita terjebak dengan fitnah jahat ..berhati hati dalam tinakan ..

Islam ada ketetapan sendiri dalam menjaga umat nya ..

Sangat wajar Anwar mengadu terus ke hadrat Allah

Ismail Hashim

SHAH ALAM, 14 Mei: Peralatan moden dengan teknologi secanggih mana pun tidak layak menjadi dalil dalam penghakiman Islam.

AJK Majlis Fatwa Antarabangsa, Syeikh Dr Wahbah Az-Zuhaili berkata, meskipun peralatan itu digunakan oleh pengarah filem di Hollywood sekalipun, alat-alat itu tetap tidak boleh menjadi saksi.

"Kini alat-alat moden terlalu banyak seperti boleh menggunakan telefon tangan atau video. Jelas semua itu sengaja diadakan oleh mereka yang tidak baik, munafik dan rendah moral," tegasnya.

Dr Wahbah menegaskan demikian ketika menyampaikan ceramah mengenai Sumpah dan Qazaf di Masjid Negeri, dekat sini, hari ini.

Ucapan beliau telah diterjemahkan oleh pendakwah tempatan, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Dr Wahbah juga menyatakan Al-Quran menetapkan penuduh wajib mendatangkan empat saksi yang adil dan sebenar.

Tegasnya. jika penuduh gagal membawa empat saksi adil itu, mereka adalah pendusta atau munafik.

Beliau juga menyebutkan saksi adil itu mesti tidak melakukan dosa besar, tidak mengekalkan dosa kecil dan tidak melakukan kerja-kerja yang mencarikkan maruah dirinya.

"Orang fasik gugur sifat keadilannya dan mereka yang tiada padanya keadilan, Islam menolak kesaksiannya," tegasnya yang merupakan Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan 1430H.

Menjawab soalan yang berkisar tentang video seks, DNA dan Anwar Ibrahim, Dr Wahbah menolak dengan sekeras-kerasnya dengan jawapan tegas.

Menurutnya, beliau menyebutkan pernah berlaku di Mesir di mana perkara dilakukan kepada seorang ulamak yang dilakukan superimpose bagi menampakkan beliau sedang menari dengan artis menggunakan alat moden.

Malah, ujarnya, Majma' Fiqhiah Islami Makkah menolak isu ini kerana ia adalah rekaan dan kerenah kecil sahaja.

Tiada pakar juga menjadi punca penolakan itu kerana asasnya tidak kuat, malah mahkamah antarabangsa juga tidak menerima sesuatu kes sewenang-wenangnya.

"Umat Islam hendaklah mengambil Syariat Islam dalam menyelesailkan permasalahan dalam kehidupan mereka dan letakkan undang-undang syaitan di bawah tapak kaki mereka," tegasnya.

Dr Wahbah menggesa umat Islam segera mengambil iktibar dari semua peristiwa yang Allah SWT datangkan seperti tsunami dan gempa bumi akibat daripada sikap dan amalan manusia mutakhir.

Beliau dalam lawatan ke negara ini selama empat hari berakhir esok.

"Saya kenal Anwar Ibrahim begitu lama, beliau seorang yang baik dan bersih. Sangat wajar beliau mengadu terus ke Hadrat Allah SWT dari menyibukkan diri dengan isu-isu politik yang remeh temeh ini," tegasnya pada program anjuran bersama Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Dr Wahbah mempunyai penglibatan dan sumbangan yang amat besar dalam dunia Islam dan umat Islam.

Beliau yang juga tenaga pakar dalam Majlis Persidangan Fiqh Antarabangsa (Majma Fiqh l-Islami), mempunyai kepakaran yang amat tinggi dalam penulisan ilmiah.

Karya Dr Wahbah menjadi rujukan umat Islam di dunia antaranya yang tersohor di Malaysia adalah Kitab Tafsir Al-Munir Fi Al-Aqidah Wa Al-Syariah Wa Al-Minhaj dan Kitab Fiqh Perundangan Islam.

Saturday, April 23, 2011

22.04.2011 - MENUJU KEBAIKAN ..

gambar hiasan ...

Jumaat petang , mesyuarat staff K9 telah diadakan , kehadiran adalah baik . Maljis telah membuat satu keputusan untuk menjalankan psy. nursing process dan pembahagian kerja antara staf seperti di tetapkan . Ianya lebih jitu dan informatif . Adalah di harapkan dengan penambahbaikan ini mutu perkhidmatan dapat di tingkatkan dan keharmonan wad / jabatan di tingkatkan . Pun begitu semua mesti memberikan sokongan dan bersikap profesional . Seperti kata Dr Fida dll staf psy. adalah antara insan yang bertuah kerana dapat memberi khidmat kepada gulongan 'ahli syurga' namun risikonya juga adalah berat . Denda dan surcaj boleh di kenakan sekiranya terdapat 'negligent' di buktikan . Oleh itu semua staf yang hadir maupun tidak hadir dapat mematuhi keputusan ini dan sila ikut arahan terbaru dari penyelia anda . Dokumen kan kerja anda khasnya apabila HIS .. go life nanti ..

Berita sedih juga kedengaran .. kerana ada antara staff yang akan bertukar .. Terima kasih dan selamat bertugas ke tempat baru kepada yang berkenaan . Maaf dari 'admin' sekiranya ada yang tersalah dan silap sedar dan luar sedar .. ha

Saturday, April 16, 2011

Rumah Kebajikan .. OKU Mental ..1

atas - rumah seorang pesakit bersama keluarga nya ..
di belakang rumah keluarga sendiri

bawah - tempat tumpangan seorang pesakit ..
setiap kali keluar hospital rumah ini lah yang dia cari ..

atas - tempat tinggal seorang ibu @ pesakit .. di belakang rumah anak sendiri .

gambar hiasan ..

16hb. 04.2011

Meniti kehujung usia, tepatnya sedang menyiapkan diri berhadapan haru tua bergelar pesara .. Ada dua perkara yang saling berkait memenuhi kotak fikiran . Pertama untuk menjadi insan yang terus tunduk dan mencari redha Ilahi .. kedua berbakti sesama manusia bersama meningkatkan martabat ummah dalam kerangka komuniti prihatin . Rasanya bidang psikiatri memberi ruang untuk berbakti baik anda sebagai profesional , separa pro atau staf biasa . Anda tentu menyedari bahawa ramai mereka @ pesakit kita dan sekarang telah di beri hak istimewa sebagai OKU Mental oleh pihak berwajib tidak mampu meneruskan kehidupan normal bersendirian . Massa yang rata rata masih berprasangka dan tidak menyedari keadaan sebenar ber'stigma' tebal . Banyak keluarga yang menerima takdir ini iaitu mempunyai anggota yang mengidap penyakit mental menerima dalam 'menafikan' hakikat ini . Hak anggota keluarga terbabit sering di abaikan .

Lihat gambar gambar diatas ..

Lantas adalah perlu kita mengujudkan satu rumah 'kebajikan' bagi 'menyokong' mereka , menjaga kebajikan , rawatan dan program pemulihan bagi mereka . Bayangkan sekiranya anak atau keluarga anda sendiri yang mengalami @ mengidap penyakit mental . (tiada siapa yang mahu) Anda perlukan sokongan bukan ??

Masalah sebenar bukan lagi di hospital tetapi masyarakat @ komuniti. Kita tidak boleh lagi mengharapkan pihak hospital menjaga keluarga @ pesakit selama lamanya umpama di kurung di tempat tertentu Bahagia atau Permai . Waktu itu telah berlalu . Komuniti perlu memberikan sokongan dan bantuan kepada anggotanya yang sakit . Fasa rawatan akut telah selesai di hospital .. tinggal lagi pemantauan , penjagaan dan sokongan pemulihan di komuniti khasnya rumah sendiri dan masyarakat yang turut berinteraksi serta berperanan . Malangnya ini semua tiada ? atau seolah -lah mereka bukan lagi anggota masyarakat bahkan ahli keluarga .

Apa kata anda ??

Wednesday, April 6, 2011

06.04.2011 Dia buat lagi ...

wad K9 .. kanan bilik kaunseling / MO bertemu pesakit @ ward round ..
kerusi kerusi pesakit menunggu giliran


gambar x ray - pisau di dalam perut pesakit
cubaan yang ke sekian kali nya ...
halusinasi nya menyuruh menelan .. pisau berkenaan


NMA pandai menyanyi ..

aktiviti berkumpulan yang selalu di adakan khasnya oleh OT dan staff .

Petang K9 HoSHAS .

HOD , Pakar , MO , staff malah Dato' Pengarah serta pentadbiran HoSHAS di gemparkan lagi oleh percubaan membunuh diri oleh pesakit di wad berkenaan . Pesakit NMA memang selalu di masukkan ke wad K9 bahkan sudah beberapa kali di hantar ke Permai . Lebih tiga bulan beliau kelihatan ceria datang f/up ke klinik tetapi kemasukan terbaru @ 26.3.2011 terdapat kelainan amat keliru dan disturbed . Hari pertama berjumpa nya beliau meminta untuk di hantar ke Permai kerana mereka di situ lebih ' faham ' . Namun ia tidak di perkenankan .

Pada hari berikutnya beliau telah menyerang SN bertugas dengan menumbuk muka dan belakang SN berkenaan hanya kerana permintaannya untuk mendapatkan rokok tidak di benarkan . Lantas selepas itu beliau di 'restrain ' dan setelah tiga (3) hari beliau di tempatkan pula kedalam PICU @ bilik berasingan untuk mengawal keadaan dan mengelakkan dari lebih lama di 'restrain'. Beliau di pantau melalui CCTV dan di pakaikan dengan bajku khas berwarna orange ( pesakit mempunyai 'tendency' untuk 'suicide' di berikan baju ini @ khas di K9 ) Laporan Polis di buat dan staff semakin risau dengan kehadiran beliau .

Hari ini lebih kurang jam 3.15 petang ( ketika sampai ke wad K9 dari Bilik Operasi Com. Psy.) Pakar , MO dan staff wad malah security , Radicare turut serta di ruang pelawat khasnya berhampiran kaunter SN juga bilik MO on Call . NMA telah berada di atas siling memanjat melalui lubang siling di mana ada sinki dan paip di bawahnya untuk tempat berpijak. Usaha di lakukan oleh staff PPP Faizal / PPK Tajudin dahulunya tidak berjaya kerana NMA jauh dari lubang dan telah membelit dawai yang terdapat di situ ke lehernya .

Cubaan kedua oleh seorang security (berbadan kecil) lubang yang sama di lalui oleh NMA sementara Faizal cuba menarik dari arah bilik MO on call dari siling yang di buka . Staf yang lain memanggil dan memujuk dengan suara cemas .. tiada jawapan . Faizal dan security terus berusaha dan memotong dawai yang sangkut sambil menolak dan menarik NMA turun melalui lubang siling bilik MO on call . Seorang staff naik tangga sebelah dan bersama Faizal menarik NMA keluar yang akhirnya berjaya . Leher NMA terlilit dawai , tidak boleh bersuara serta mulutnya berbuih . Kepayahan untuk bernafas jelas kedengaran. Dengan pantas dawai di rungkai dan di longgarkan dari mengikat leher NMA dengan jari di masukkan antara leher bagi memastikan dawai tidak lagi mencerut kuat dan menyekat pernafasannya . Akhirnya dawai berjaya di tanggalkan NMA di bawa terus ke katil di mana peralatan kecemasan bantuan pernafasan di sediakan . Misi berjaya dengan tindakan pantas staff dan para pakar dan MO yang terlibat . NMA survive Alhamdulillah . Dr Firdaus , setelah berbincang dengan HOD akhirnya mendapat persetujuan dari Dr Kadir (Pengarah Hospital Permai ) supaya NMA di hantar ke Permai untuk rawatan dan pemerhatian lanjut di tempat yang lebih berpengalaman . Lega ! dan itu lah permintaan NMA semasa mula bertemu dengannya pada hari kemasukan ke K9 untuk sekian kalinya .

07.04.2011 pagi jam 9.30 NMA di temui di dalam ambulans tersenyum ceria dan bersedia untuk di bawa ke Permai . Beliau sempat meminta RM10.00 ( bergurau) sedangkan beliau mempunyai RM150.00 yang akan di serahkan kepada staff di Permai oleh SN Mai yang mengiring .

Pengajaran dan moral ..

1. Staff mesti selalu alert dengan tindakan pesakit khasnya pesakit yang 'high risk @ suicidal' .
2. Team work mesti sentiasa di amalkan .
3. Jauhkan sifat mementingkan diri .
4. Semai dan suburkan rasa empathy terhadap pesakit .
5. Pastikan tiada peralatan dan keadaan yang boleh di jadikan peluang untuk tindakan bahaya
pesakit yang tidak di duga .
6. Amalkan komunikasi berkesan antara staff dan pesakit .
7. Jauhi prasangka antara staff dengan berterus terang dan ikhlas .
8. Ikut arahan pihak atasan .

Mungkin staff mempunyai pandangan tersendiri terhadap insiden dan seseorang pesakit serta sikap terhadap tugas menjaga pesakit tetapi dengan keterbukaan menerima keadaan dan mengikut arahan akan menjadikan semua berkhidmat dengan baik dan memperbaiki kesilapan jika ada . Telus dan ikhlas dalam tugas menjadi kunci juga memberi kesan terbaik terhadap sikap kita . Adalah di harapkan kejadian yang berlaku meningkatkan lagi 'team work' saling menghormati sesama sendiri dan mutu perkhidmatan . Ini semua dapat menyucikan rezeki yang di perolehi . Rezeki yang bersih dari sikap dan amanah dalam menjalankan tugas dan memberi kesan kepada pembinaan keluarga bahagia .

* beberapa gambar di wad K9 ..

Sekian tahniah dan syabas kepada semua staff K9 ..