Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Wednesday, June 27, 2012

Remaja dan masalah mental ..

28.6.12 @ Khamis .


Beberapa hari yang lalu saya menerima SMS dari seorang rakan ..' anak saya keluar rumah lagi ..dah lebih 24 jam belum balik , doakan semoga beliau selamat dan balik ke rumah ..'  


Bagaimana perasaaan anda sekiranya situasi ini anda lalui , sedih , marah , kecewa dan pelbagai perasaan yang menghantui . Begitu bapa ini , kawan yang lama di kenali .. namun sejauh mana kita mengenali seorang kawan , bagaimana keluarganya , perangai sebenarnya , bagaimana anak anak nya . Kita hanya mampu berdoa saat ini . Apakah yang berlaku sebenarnya , apa yang di lakukan oleh anak kawan kita saat ini .. sunguh menyesakkan .

Memang fenomena lari dari rumah biasa kita  dengar . Berbagai pula tanggapan dan hasil dari penemuan semula anak yang lari dan hilang . Mati di bunuh , menjadi mangsa 'perdagangan'  , dadah , seks dan lain lain yang mengerikan sebagai ibu bapa . Ramai yang tidak di temui dan 'hilang' tingallah keluarga yang mengharapkan 'keajaiban' dan takdir yang menentukan . Begitulah sebagai hamba , akhirnya kepada Tuhan yang Maha Esa kita pasrah . Berdoalah agar kita tidak di uji sedemikian .

bagaimana masa depan anak anak ini ..

dan yang ini .. 
Lantas , bagaimana harus kita berusaha membantu dan membendung masalah ini . Kita harus menyedari kanak kanak yang membesar  berhadapan dengan pelbagai masalah . Belajar , rakan sebaya di sekolah , rakan di luar sekolah , pengaruh hiburan , kewangan dan mereka yang tidak bertanggungjawab . nak anak kita sebenarnya terdedah dengan segala macam bahaya . Oleh itu jangan sekali kita lupa berdoa agar Allah swt melindungi mereka dari segala musibah . Pun begitu harus kita sedar Allah swt menguji dan menunaikan doa dan harapan kita setimpal dengan usaha dan 'penyerahan' kita kepada Nya dengan jalan ' kepatuhan' yang benar terhadap nya . Ini bererti kita mematuhi peraturan dan 'syarat syarat ' untuk mendapat rahmat dan pemeliharaan Allah . Apakah kita benar iman nya , tingkah laku dan segala rezeki kita dari sumber yang halal  untuk keluarga kita . Semua nya itu menjadi 'syarat' keberkatan dan pemeliharaan Aallah swt .

Bagi ibu dan bapa apakah kita ber'sopan' dalam melayani anak anak kerana mereka adalah gulongan yang sensitif , kawan mereka (peer group) adalah lebih utama bagi mereka , perasaan ingin mencuba begitu memuncak . Pergaulan di rumah bersama adik beradik dan anggota keluarga menjadi faktor  'ketenangan' yang di harapkan . Andai semua nya pincang mereka tidak akan betah dan selesa di rumah . Bagi mereka rumah adalah 'neraka' . Pernahkah kita bertanya dan menunggu  anak anak untuk bersarapan sambil berbual mesra dan memuji kebesaran Allah ketika menikmati makanan , berehat di rumah dan lebih penting solah berjemaah di rumah atau di masjid . 

Fakta ini menakutkan juga ...   "   6 Okt 2011 - Lebih 27 peratus atau sekitar 1,765 daripada 6,540 pelajar enam sekolah menengah dikesan mengalami tanda-tanda masalah kesihatan mental yang teruk. Kajian membabitkan 6,540 pelajar dengan 4.8 peratus daripadanya didapati mengalami tekanan teruk, 17.1 peratus keresahan teruk dan 5.2 peratus kemurungan teruk..." laporan seorang pengkaji .. dari blog ..Tranungkite...

Akhirnya mari kita bersama memahami  anak anak kita dan memberi yang terbaik ..dengan fokus yang jelas .. " anak-anak yang soleh dan solehah, itu prioriti . Utamakan Akhirat, InsyaAllah Dunia akan datang menggolek. Terlalu kejarkan dunia, inilah jadinya, akhirat entah ke mana , dunia entah ke mana. Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran..." 

Berilah masa emas kita untuk anak anak kita .. berusaha menjadi terbaik dan cemerlang dunia dan akhirat .. Muhasabah diri .. adakah aku berlaku baik dan sepatutnya untuk keluarga ku .. 

Sekian ..




Tuesday, June 26, 2012

Kaunseling 'online' Kesihatan Mental ??

26.6.2012 ...


Masyarakat kita makin parah, usaha pemulihan tak serius
Posted on Friday, June 22 @ 14:39:54 PDT
Dilulus untuk paparan oleh mmas_forever


Oleh: rozmal



"
Cadangan kaunseling online telah lama saya utarakan. Apakan daya, saya ni bukan pemimpin negara atau pemimpin negeri, pun bukan yang ada PhD. Kini yang ada PhD pun mendesak betapa perlunya kaunseling online ini.

 Tubuh unit kaunseling sakit mental online
22 Jun 2012 Oleh Dr. Ahmad Zaharuddin Sani Sabri 

JIKA disoroti sejak kebelakangan ini, masyarakat dikejutkan pelbagai kes bunuh diri dan cubaan membunuh diri. Lebih terkejut, apabila ada golongan profesional seperti doktor dan peguam yang mengambil keputusan membunuh diri, ramai yang tidak dapat memahami kenapa jalan terakhir itu yang dipilih.  

Belum lagi dikira dengan kes terminum racun dan terjatuh bangunan. Jika orang dewasa yang matang tidak dapat mengawal perasaan, apatah lagi remaja dan kanak-kanak. Semuanya dikaitkan dengan tekanan dan konflik hidup sebagai puncanya. 

Masalah mental adalah penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah laku seseorang yang mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik.  

Kini, masalah mental menjadi salah satu ancaman utama kepada seluruh penduduk dunia dan penduduk Malaysia khususnya. 

(PENULIS ialah penyelaras/pensyarah kanan di Universiti Utara Malaysia)


Semalam ..ada terbaca dalam Tranungkite .. posting di atas ' Kauseling Kesihatan Mental 'online' . Idea yang baik tetapi  kita masih kekurangan pakar , persoalan bagaimana nak di jalankan dan siapa yang akan menyelaraskan . Psychiatrist yang  ada tidak mempunyai  masa  untuk 'melayani keperluan ini di tambah dengan kepekaan yang rendah terhadap kesihatan mental itu sendiri ..  Namun  kita berdoa suatu hari nanti idea ini akan menjadi kenyataan dengan syarat :

1. Masyarakat semakin terbuka , berminat , sedar dan bersedia untuk  'beramal' ....
2. Semua pihak khasnya yang berkenaan  membetulkan sikap 'negatif'  dan 'meminggirkan' bidang ini. 
3. Menambah gulongan pakar di bidang ini (@ Kesihatan mental ( psychiatrist , kaunselor ,  paramed.dsb )
4. Mengujud dan menggalakkan peningkatan ilmu dan pengetahuan sukarelawan  juga masyarakat . 
5. Peruntukan .. dalam semua sudut , kewangan , manpower dan kemudahan . 

Semuanya memerlukan  penglibatan dan pengorbanan yang tidak sedikit .. bagi pegawai perubatan ( doktor kita ) mungkin beberapa persoalan ini bermain main di fikiran : Adakah bidang ini menarik , mencabar glamour dan sebagainya . Tidak kurang adakah bidang ini  lumayan ?? 

Fikir fikirkanlah .. 

Terima kasih ...