Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Tuesday, December 11, 2012

PECAH RUMAH .. HIDU GAM .. WAD PSIKIATRI ..

11.12.12  @ Selasa

Pagi ini seperti biasa saya bertemu rakan sekampung di kedai minum . Begitulah saya  sebelum ke kebun mengambil peluang bertemu rakan rakan sambil 'pekena' roti canai di gerai seorang rakan . Bersama saya pagi ini beberapa orang rakan dan beberapa pemuda pangkat anak dan adik adik . Ada berita terbaru .. semalam rumah seseorang di pecah masuk .. banyak barang yang hilang . Mereka  berpesan agar saya selalu 'menjenguk' rumah yang saya bina di kebun bagi mengelakkan kecurian yang selalu terjadi .  Alhamdulillah setakat ini tiada kejadian yang tidak di ingini berlaku .
  
Saya katakan kecurian satu perkara tetapi apabila di renungkan keadaan semasa  seperti  membuatkan seorang 'terpaksa' mencuri demi  menyambung kehidupan 'suvival' . Saya katakan saya mendengar ada di sebuah kampong sepasang suami isteri di tangkap sedang mencuri getah buku .. mereka mempunyai anak kecil yang sedang membesar ..dan  (sedang menyusu) sedangkan harga barangan naik melepasi kemampuan kewangan mereka . Maka demi 'survival' mereka terpaksa mencuri .

Satu keadaan lagi saya katakan ada 'dendam' yang menjadi penyebab si pencuri menyapu licin semua harta benda di rumah . Ada satu kejadian di mana tuan rumah ke Mekah menunaikan fardhu haji . Namun beberapa hari sebelum kepulangan beliau rumah nya di pecah masuk oleh pencuri . Habis barangan berharga di larikan. Pencuri di percayai mengunakan lori mebawa lari barangan curi tersebut . Pagi tadi saya di beritahu banyak barang di perbuat dari besi di larikan manakala yang bukan besi di tinggalkan baik yang baru atau lama . Mereka mengatakan mungkin si pembeli besi buruk yang punya angkara . Saya teringat akan cerita  anak kepada  tuan rumah satu ketika pernah memarahi  pembeli besi buruk yang berkeliaran di keliling rumah dan terambil barangan besi yang  masih beliau sayang . Beliau memarahi dan menghalau si pembeli besi buruk tadi dengan kasar . Lantas mungkinkah ada kaitan barang yang di curi (kebanyakan barangan besi , baru dan lama ) yang di angkut dengan lori itu adalah perbuatan si pembeli besi buruk yang di halau temmpoh hari ..??. Bukan nak menuduh tetapi kadang kadang rasa ada logik  dendam membuat seseorang  bertindak bila ada peluang . Jadi 'hati hati lah dengan kata kata . 

Namun  ada cerita yang menjadi fenomena yang lebih parah ..di taman taman dan bandar besar .. para pekerja malah kakitangan kerajaan berpendapatan rendah terpaksa bekerja siang malam untuk menampung kehidupan . Berniaga di pasar malam , bekerja stesen minyak  dan sebagainya . Baik dan satu pengorbanan yang patut di puji tetapi yang menjadi mangsa ialah anak anak yang terbiar di rumah hingga larut malam tanpa  ibu bapa yang kadang kala mancari jalan keluar rumah mencari 'teman' bagi  'pelepasan' menagih kasih dan sayang rakan sebaya dan hiburan di luar rumah . Banyak yang terjebak dengan pergaulan bebas dan lebih parah ialah terjebak dengan perbuatan 'menghidu gam' yang murah dan mudah di dapati . 

Saya  mendapat tahu ada pekedai yang tidak bertanggung jawab menjadikan jualan gam basikal satu perniagaan utamanya . Berlonggok dan bersusun susun di rak jualan . Hasilnya .. bertaburan tin tin gam ini di jumpai di padang padang permainan tempat anak remaja  berkumpul  setiap malam . Akhirnya kehidupan mereka berakhir dengan ketagihan dadah , gam dan amat sedih apabila mreka menjadi poenghuni tetap wad wad psikiatri di hospital akibat kerosakan saraf dan sel otak . Ada juga yang terbiar tanpa haluan di bandar  berjalan mundar mandir  mancari sisa makanan di tong tong sampah di tepi jalan  , ada yang  berani  menghulur tangan  mengemis makanan dari orang ramai di kedai kedai makan . Mereka menjadi sampah , menjadi korban kemiskinan keluarga yang 'terlepas' peluang untuk bermanja dengan ibu bapa yang terpaksa bekerja siang malam  mencari 'belanja' kehidupan . Ada juga mereka  dari kampung berhampiran bandar yang terjebak dengan gelagat rakan sebaya semasa di sekolah . 
gambar hiasan  ...

Namun ada suatu yang lebih kejam . Mereka yang meraih pendapatan beratus ribu ringgit sebulan sebagai CEO dan pengarah pengarah syarikat . Kemana wang mereka di habiskan agaknya ?? tak boleh kah pendapatan mereka di kongsi dengan pekerja bawahan yang terpaksa berkorban masa dan tenaga bekerja siang malam mencari sesuap nasi . Anak bangsa menjadi mangsa , merempat di tanah sendiri . Tak payah tunggu Yahudi menjajah negeri . Bangsa sendiri yang  menjadi elit dan pembesar negara memerah keringat anak negeri yang tidak bernasib baik ini . Tuntutan  agar had minima gaji di naikkan mengatasi paras miskin  (RM1000.00) tidak di layan .  

Semua ini menambah sayu nya hati  ini dan jauhnya hati saya dengan gulongan elit Melayu yang menyanyi lagu  warisan .. 'bumi di pijak milik orang' .. Siapa yang berkuasa selama ini .. siapa yang menjual tanah negeri ini pulau dan bukit kamu jual , habis segala balak , bijih , minyak dan sebagainya  di bahagikan sesama kamu tetapi anak negeri di biar terlantar dan terlontar jauh dari pandangan kamu . Tidak kamu pedulikan .

Akhirnya ..

27 peratus pelajar sekolah menengah di Malaysia sakit mental iaitu mengalami masalah tekanan, keresahan dan kemurungan yang tinggi, disebabkan pelbagai faktor termasuk peperiksaan dan masalah keluarga. Persoalannya , apakah tindakan semua pihak sekarang ini, adakah hanya sekadar membuat kajian atau tunggu dan lihat?

Apakah terlalu mengejar kecemerlangan , Straight A, Sekolah Pintar, Sekolah Kluster, Guru Besar Cemerlang, JUSA C , politik di sekolah , jabatan dan sebagainya , menjadi salah satu faktor kepada gejala pelajar sakit mental yang semakin membimbangkan ini?

TAHAP STRES PELAJAR KITA TINGGI

6 Okt 2011 - Lebih 27 peratus atau sekitar 1,765 daripada 6,540 pelajar enam sekolah menengah dikesan mengalami tanda-tanda masalah kesihatan mental yang teruk.

Kajian membabitkan 6,540 pelajar dengan 4.8 peratus daripadanya didapati mengalami tekanan teruk, 17.1 peratus keresahan teruk dan 5.2 peratus kemurungan teruk.

Malaysia kena bina lebih banyak Klinik 1Mental

Pada tahun 2008 Malaysia ada 400,227 pesakit mental.
Pada tahun 2003 Malaysia ada 190,255 pesakit Schizophrenia
Pada tahun 2006 N.Sembilan mempunyai pesakit mental paling ramai di Malaysia iaitu 21.1 peratus dari penduduk di negeri ini.

Tan Sri Lee Lam Thye menegaskan pesakit mental telah dikategorikan sebagai OKU (Orang Kurang Upaya) menunjukkan betapa seriusnya pesakit mental ini perlu perhatian. Mungkin sekarang ada setengah juta OKU Mental di Malasyia.

Kosmo 15 Jan 2010 melaporkan Malaysia ada 300,000 orang penganggur.

Harga barang makin naik. Yuran sekolah makin naik. Kita tunggu pula masalah mereka yang nak masuk IKM, IPT, Politeknik selepas ini.

Nak kahwin, Mas Kahwin dah naik , Hantaran melambung naik macam pasaran saham RM 5000, RM 10000, RM 15000.

Semua kita perlu fikirkan .. berfikir lah secara positif ..


Sekian dulu untuk renungan .


No comments:

Post a Comment