Dream Team .. membentuk pelapis ..

Dream Team .. membentuk pelapis ..
Khidmat yang tiada akhirnya ...dan kebaikan yang tiada hentinya dari Tuhan pemilik alam ...

Badan Kebajikan Psikiatri @ BKP HoSHAS

Kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik dalam bidang pengesanan , perawatan , penjagaan , kebajikan dan
promosi kesihatan mental bagi mencapai visi dan misi KKM dan HoSHAS .
Mari bersama kami ... DARE TO CARE
...Blog ini bukanlah blog rasmi HoSHAS ,oleh itu sebarang artikel yang di siarkan
tidak menggambarkan sikap, polisi dan dasar KKM/HoSHAS @ ia hanyalah untuk memberi sumbangan dan menyokong serta menjayakan dasar yang sedia ada selagi mana tidak bercangah.
Badan ini adalah inisiatif Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental , Ketua Jabatan , Pakar Pakar , Pegawai Pegawai Perubatan dan kakitangan yang berdedikasi. Mereka adalah bakal penyumbang kepada blog ini.
Moga memberi manfaat kepada semua

Sunday, January 6, 2013

ALTERNATIF ..


7.11.2013 @ Isnin 

Seperti biasa menghantar anak ke sekolah pagi ini kemudian singgah di gerai makan yang selalu di langgani sewaktu bertugas dahulu . Ianya terletak di sebelah Klinik Kesihatan Temerloh . Kali ini turut menemani anak  ke empat iaitu seorang OKU ( Down Syndromes ) yang di hantar ke Pusat Pemulihan Dalam Komuniti  setiap hari kecuali hari cuti . Di gerai itulah beliau mengambil bekalan makanan yang sudah sedia maklum oleh pekedai tersebut . Hari ini saya makan bersama beliau kemudian di datangi pula oleh seorang teman yang biasa bersarapan di situ . 

Sedang kami mula berbual dan menikmati makanan seorang yang saya kenal dan di bawah jagaan saya semasa bertugas dulu datang dan saya pelawa untuk minum bersama . Beliau  adalah bekas pesakit saya yang datang untuk menyambung rawatan dan mendapatkan suntikan depo dari klinik Temerloh . Beliau agak 'becok' hari ini  , bila di tanya ' makan ubat tak ? '  ..' makan '.. jawabnya namun dari  gayanya hari ini .. pastinya tidak  menepati keperluannya ( tidak benar benar mematuhi  'regime'  dan 'schedule' rawatan sepatutnya )  Saya sangsi .. satu lagi ialah beliau  kelihatan hilang 'bimbingan'  dan sokongan namun kami terus berbual dan minum di situ yang akhirnya beliau  sempat 'mengepau' saya  untuk belanja hari itu selain dari minum . Saya tak kisah begitulah selalu . 

Kemudian sampai pula 'nurse' yang mengambil alih tugas menjaga beliau selepas saya bertukar  ke hospital dan berpencen di situ . Beliau turut berpesan pada pesakit berkenaan agar  mengambil ubat dan rawatan di klinik . Hati saya berkata  inilah kerja yang masih belum selesai  bersama OKU Mental . Merawat , memantau , menemani , melayan dan membimbing mereka setiap masa sehingga benar benar stabil dan mampu berfungsi serta  berdikari . 

Teman saya  memerhati dan mengiakan apabila  saya mengatakan ' banyak kerja yang boleh di lakukan sekiranya  terlalu banyak 'politiking ' ... .  Banyak alternatif  dalam memberikan sumbangan kepada masyarakat di samping terus mengabdikan diri dan berusaha mendaulatkan Islam dalam diri dan masyarakat. Namun wadah yang  ada cukup untuk menabur bakti dan perlu banyak bersabar . 

Setelah bekas pesakit itu pergi saya mengatakan bahawa pesakit itu adalah bekas pelajar ITM ( UITM) jurusan sains . Latarbelakang akademik beliau baik , Itulah nasib seseorang . Kami terus bersembang dan akhirnya di datangi oleh seorang ustaz ( Bekas Pengetua Sekolah Agama di sini ) sambil bersalaman ..' tak tau bila lagi ya .. (PRU13)'  .. 'nya sampai gugur sendiri kot '  ..' sampai matang betul '.. antara jawapan kami . Sembang kami berhenti di situ kami minta izin pergi dan saya bergerak menghantar anak OKU tadi ke 'sekolah' nya  PDK Titian Harapan Temerloh dan teman saya ke tempat kerjanya .

sedang menghadiri MAT ( Mesyuarat Agung Tahunan ) PDK Titian Harapan 

semasa majlis perasmian .. di pentas  tetamu ..
salah seorang anak OKU menyertai acara sukaneka .. Hari OKU 2011 
bersama anak OKU  di PDK 

anak anak OKU di dalam kelas ..

Pusat Jagaan OKU Mental @ Rumah Sejahtera  , PDK Titian Harapan dan Kem Desa Sejahtera adalah alternatif yang tersedia untuk saya / kita menabur bakti dan berinteraksi dengan masyarakat .  

Simi ...Isnin pagi di PDK THT .   

No comments:

Post a Comment